Türkiye’de gıda sahteciliği özellikle bazı sektörlerde giderek artmış durumda. Bitkisel yağ, et, süt, baharatlar ve tatlandırıcılar gibi birçok üründe tağşiş vakalarına rastlanıyor fakat bu durumun kimsenin fark etmediği bir boyutu da tuzdur. Yemeklerde en sık kullanılan gıda maddelerinden biri olan tuz aynı zamanda hileli ürünlerin en fazla görüldüğü alanlardan biridir.
Tuzda yapılan hilede genellikle tuzun ağırlığını artırmak, parlaklığını yükseltmek ve üretim maliyetlerini azaltmak amacı taşır. Ancak bu yöntem, tuzun besin değerini ve doğasını bozarak, sağlık açısından büyük riskler oluşturur. Tuzun içine genellikle beyaz toz, kireç, çamaşır sodası ve beyaz kil gibi maddeler karıştırılır ve bu maddeler tuza benzer görünümleriyle hileli tuzu normal tuzdan ayırt etmeyi zorlaştırır.
HİLELİ TUZUN ZARARLARI NELERDİR?
Hileli tuz, sağlığımız üzerinde çeşitli olumsuz etkiler yaratabilir. Hileli tuzun içine genellikle cam veya taş tozu gibi maddeler eklenir ve bu maddeler, tuzun doğal yapısına zarar verirken, insan vücudu için oldukça tehlikelidir. Vücut bu maddeleri sindiremez ve bu maddelerin birikmesi sağlığı olumsuz etkiler.
Bazı hileli tuzlarda ise üreticiler fazla miktarda iyot ekleyebiliyor. Bu durum, tiroid bezinin aşırı çalışmasına neden olurken, hipertiroidizm gibi hastalıklara yol açabilir. Hipertiroidizm kalp çarpıntısı, sinirlilik, kilo kaybı ve yüksek tansiyon gibi ciddi sorunlara neden olur. Ayrıca hileli tuzlar, normalden daha fazla sodyum içerir. Aşırı sodyum alımı, kan basıncının yükselmesine yol açarak, kalp krizi, felç ve böbrek hastalıkları riskini artırabilir. Hileli tuzun içerdiği yüksek sodyum miktarı, böbreklere büyük bir yük bindirir. Zamanla böbrek fonksiyonları bozulabilir ve böbrek taşı oluşma riski artar. Aynı zamanda, aşırı sodyum, yüksek tansiyona da yol açarak, böbreklerin sağlıklı bir şekilde çalışmasını engelleyebilir.
HİLELİ TUZ İŞTE BÖYLE ANLAŞILIR?
– Bir bardağa su doldurun ve içine 1 tatlı kaşığı tuz ekleyin. Eğer tuz saf ise, suda hemen çözünür fakat hileli tuz, suyun beyazlaşmasına neden olur. İçinde katkı maddeleri nedeniyle bazı yabancı maddeler görünür ve bu durumda tuzun sahtelik ihtimali yüksektir.
– Yarım bir patatesin üzerine biraz tuz serpiştirin ve üzerine birkaç damla limon suyu ekleyin. Eğer tuz gerçekse, patatesin rengi maviye döner. Bu reaksiyon, gerçek tuzun içeriğinde bulunan bileşenlerle meydana gelir. Ancak eğer renk değişimi gerçekleşmezse, tuz sahtedir.
– Tuzun üzerine bir miktar su ekleyip karıştırdıktan sonra, bir süre bekleyin. Eğer tuz safsa, suyun üstü berrak olur. Hileli tuz ise, karışımdan sonra beyaz toz bırakabilir veya suyun içinde bulanıklık meydana gelir.
Bu habere emoji ile tepki ver
Haber Kaynak : SOZCU.COM.TR
“Yayınlanan tüm haber ve diğer içerikler ile ilgili olarak yasal bildirimlerinizi bize iletişim sayfası üzerinden iletiniz. En kısa süre içerisinde bildirimlerinize geri dönüş sağlanılacaktır.”
GÜNDEM
20 Şubat 2025SPOR
20 Şubat 2025GÜNDEM
20 Şubat 2025SPOR
20 Şubat 2025SPOR
20 Şubat 2025GÜNDEM
20 Şubat 2025GÜNDEM
20 Şubat 2025